Såhär reglerar du vattenkvaliteten i poolen och spaet

Såhär reglerar du vattenkvaliteten i poolen och spaet

Klor är ett otroligt effektivt sätt att desinficera badvatten i pooler och simbassänger.

Det finns också klorfria produkter, men vi rekommenderar definitivt att du använder klor. Klor bryter ner organiska ämnen som bakterier och alger, vilket därmed medför rent badvatten.

Använd ett klortest för att kontrollera klorvärdet, vilket ska vara ca. 1 mg /l.

Med tiden och vid frekvent användning av poolen minskar klorvärdet i vattnet. Det är därför viktigt att testa klorinnehållet ofta.

Lika viktigt är att kontrollera och justera vattnets pH-värde. Innan du tillsätter klor, kontrollera att vattnets pH ligger på idealnivå, vilket är mellan 7,2 - 7,6.

 

Det är skillnad på klor och klor

Många klorprodukter som kan köpas i leksaksaffärer och byggmarknader, blandas med kalk. Det görs för att dämpa den distinkta klorlukten, men samtidigt minskar det även effekten. Därför kommer du ofta att finna att den önskade effekten uteblir vilket resulterar i att du behöver dosera mer. Dessutom tillsätts extra kalk i vattnet, vilket kan vara skadligt för pumpar och munstycken som kommer att kalka igen snabbare.

Vi säljer endast vårt eget märke av klor och vattenvårdsprodukter för att säkerställa att de är av den högsta kvaliteten. DenForms klorprodukter är ett renare och därmed ett mer effektivt desinfektionsmedel. Du behöver därför inte tillsätta så mycket klor som med andra produkter. Var försiktig med doseringen. Spaet eller poolen bör inte lukta starkt av klor.

Var alltid försiktig när du handskas med klor. Klor attackerar levande organismer - det är därför vi använder det för desinfektion av badvatten - men av samma anledning kan det orsaka irritation på hud och ögon. Se även till att tömma ut klorresterna i avloppet och inte i naturen.

Sänk pH-värdet med pH-minus

PH-värdet stiger med tiden och vid användning av poolen. Därför kan det vara nödvändigt att sänka pH-värdet. För detta behöver du använda pH-minus.

PH-minus är ett lättlösligt granulat utformat för användning i privata simbassänger.

I stora offentliga simbassänger används saltsyra i flytande form för att sänka pH-värdet i vattnet. Saltsyra har ett extremt lågt pH på ungefär 0,5. Den är också tillgänglig i flytande form men är svårhanterat. Offentliga simbassänger har en automatisk mätning och dosering av saltsyra och klor.

VARNING: Dödliga klorgaser kan uppstå om klor och saltsyra blandas! De får endast blandas i vatten.

Test av pH och klor i pooler

Använd ett pH-/ klortestset för att kontrollera värdena i badvattnet.

1. Fyll behållaren med vatten från poolen. Skölj av den först i poolvattnet för att få bort eventuella rester från tidigare mätningar.

2. Tillsätt en Phenol Red-tablett i kammaren för att mäta pH-värdet.

3. Placera en DPD1-tablett i kammaren för att mäta klorhalten.

4. Sätt på locket så att det är helt stängt och skaka därefter ordentligt.

5. Läs av värdena genom att jämföra vattnets färg med skalorna.

Därför ska du sträva efter det optimala pH-värdet

Det finns två goda anledningar till förför du bör ha det rätta pH-värdet innan du tillsätter klor:

1. Klor är mest effektivt vid pH 7,2. Klor är faktiskt bara hälften så effektiv vid pH 8,5 i förhållande till pH 7,4. Därför sparar du både pengar och klorhalt genom att först justera pH-värdet.

2. Om pH-värdet är för högt kan en kalkutfällning inträffa när du tillsätter klor. Det innebär att kalken i vattnet kommer att separeras. Det är ofarligt men det gör att vattnet blir grumligt, poolväggarna skrovliga och det ser inte särskilt inbjudande ut. Men du behöver inte byta ut vattnet i poolen efter ett kalkfall, men det kan ta veckor att få kalken att bli ett med vattnet igen.

Hur man reglerar klornivån

Klorhalten hålls jämn med hjälp av klortabletter.

Klortabletterna placeras i en dispenser som flyter runt i poolen. Tabletter är tillgängliga som både 20 g och 200 g.

Chockklorera

Om klorvärdet i din pool har fallit till en mycket låg nivå och om det börjat bli alg- och bakterietillväxt, kan det vara en bra idé att chockklorera vattnet. Chockklor är ett lättlösligt granulat som omedelbart ökar klorhalten och attackerar organiska ämnen i vattnet. Därefter kan vattnet rengöras från föroreningar mekaniskt via filer vid behov.

Alger gör att vattnet ser grönt ut.
Bakteriell tillväxt gör att poolens kanter känns oljiga och slemmiga.

Om vattnets pH har fallit under 7,0 och sålunda blir surt, blir ögonen och slemhinnorna aggressivt irriterade. För att höja vattnets pH till idealnivå, tillsätt pH-plus-produkten. Det dock vanligast att behöva sänka pH-nivån.

Tips vid test av klor och pH

Om du inte kan mäta värdet på skalan eftersom vattnet antingen är för surt eller för basiskt, försök då mäta utspätt vatten. Ta en liter badvatten från din pool och blanda den med en liter kranvatten i en hink. Mät blandvattnet för att bestämma om vattnet är surt eller basiskt. Tillsätt därefter pH-minus, pH-plus eller klor efter behov.