Professionell simträning

Många som överväger att investera i ett swimspa frågar oss om det verkligen går att simträna på bara 4 meter.

Ett swimspa fungerar på det sättet att ett antal massagestrålar skapar en kraftig motström, vilket gör det möjligt att simma på plats. Detta kan liknas vid att springa på löpband.

Ett av våra mindre spabad är utrustat med 3 massagestrålar på respektive 2,5 HK, vilket blir totalt 7,5 HK. Men vad betyder detta i praktiken? Är det verkligen tillräckligt för att en professionell simmare ska kunna träna i den?

Annie Thorén är en professionell triathlet, från Motala, Sverige. Hon är nordisk- och svenskmästare i den olympiska distansen. Hon använder just nu ett 4,2 meter swimspa med 3 x 2,5 HK från DenForm i sin dagliga träning. Så där har vi svaret, det är möjligt att få en effektiv träning i ditt swimspa.

Simträning om vintern

För Annie Thorén är det viktigt att även kunna träna på vintern. Och med sitt eget swimspa precis utanför dörren är hon helt oberoende av både säsong och simhall för att passa till sin dagliga träning.

Annie Thorén använder ett 4,2 meter swimspa med tre motströmsmunstycken. Denna modell har dessutom fyra sittplatser med olika enheter med möjlighet att ansluta till musik och LED-ljus. Det finns därför gott om möjligheter för att swimspaet kan användas till mer än bara simträning.

Vårt 6 m swimspa är uppdelat i två sektioner med 4 meter för simning och 2 meter för spa med sex platser. Det här är verkligen ett multifunktionellt swimspa eftersom den har två separata styrsystem, så det är möjligt att ha två olika temperaturer samtidigt. Med andra ord så kan du alltså simma i lite kallare vatten, till exempel 27 grader, och bli masserad i 38 grader varmt vatten.

Det finns många fördelar med att välja ett swimspa framför en swimmingpool:

  • Ett swimspa kan användas hela året, då den alltid står med varmt vatten.
  • Ett swimspa tar inte upp lika mycket plats som en pool.
  • Ett swimspa är enkelt att installera och underhålla

Simspaet levereras naturligtvis med stege och termolock.

Driftsomkostnader för ett swimspa

Vi får också många frågor angående vad det kostar att driva ett simspa. Det finns inget exakt svar eftersom det beror helt på ditt användningsmönster. Vid genomsnittlig användning så ligger kostnaden runt 350kr per månad. Det kan vara lite mer under vinterhalvåret och billigare under sommaren.  Det är viktigt att du håller en jämn temperatur och skyddar ditt swimspa från väder och vind. Det bidrar till att hålla strömomkostnaderna nere. Det är möjligt att komplettera med en värmepump, men på vintern räcker det inte med det eftersom den kan inte dra tillräckligt med energi ur den kalla luften.

Dagens swimspa och även andra utespabad är inte längre de strömmsugande maskiner som det fått rykte att vara. Vi har alla blivit mer energimedvetna vilket har medfört att spabaden är välisolerade så det kan användas i Skandinavien året om.

Dessutom måste vattenskötselsprodukter som klor och pH-reglerande produkter användas och ibland ett extra filter. Här bör du räkna med en budget på ca. 700-1400 kronor per år.