5 goda skäl att välja swimspa istället for pool 

Vi upplever att människor i allt högre grad väljer swimspan snarare än swimmingpooler. Vanligtvis kan valet sammanfattas med 5 goda skäl: Man kan använda swimspaet året runt. Det har ett simträningssystem och utför vattenmassage. Slutligen krävs det nästan inget underhålls- eller installationsarbete.

Många drömmer om en swimmingpool i trädgården

Vatten skapar stämning och en swimmingpool är ett rekreativt objekt som man kan njuta av under många år. Samtidigt finns det även en viss prestige i att ha pool och detta ökar fastighetens totala mervärde.

Men många kan i samma grad få glädje av ett swimspa. De har bara inte varit medvetna om möjligheten än. Swimmingpooler och badbassänger har funnits sedan urminnes tider - men spabad med simavdelning är ett relativt nytt fenomen som många inte känner till.

Vi upplever ofta att kunderna ber om en offert för en pool - men under samtalet blir det allt tydligare att allt som de verkligen vill ha kan uppfyllas med ett swimspa och att fördelarna med ett swimspa väger tynger än fördelarna med en pool.

Swimspan har ett antal fördelar jämfört med swimmingpooler:

1. Alltid varmt i vattnet

Swimmingpooler har en begränsad säsong - men det är möjligt att värma vattnet i dem med hjälp av värmepumpar, solfångare eller elektrisk värmare. Och ett poolöverdrag kan verkligen hjälpa till att hålla på värmen och därigenom få upp temperaturen till kanske 30 grader och förlänga säsongen en månad.

Men med ett swimspa har du alltid varmt vatten - eller snarare sagt: du får exakt önskad temperatur. Om du vill dra nytta av vattenmassagen kan du köra temperaturen upp till hela 40 grader - och om du vill simträna föredrar du kanske en temperatur på cirka 28 grader. Men bäst av allt: du kan använda swimspaet året runt. 

 

2. Simträning

Med swimspaets kraftiga blåsare i motströms riktning kan du simträna på plats. Du kan även justera styrkan till någonstans mellan nybörjar- och OS-nivå.

Vattendjupet är ca 110 cm och därmed lika djupt som en vanlig pool. En person på 2 meter behöver endast 90 cm för att simma. 

Fördelen jämfört med en pool är att du inte behöver vända eftersom du aldrig når fram till kanten trots att swimspaet bara är 4 meter långt.

 

3. Vattenmassage

Förutom simträning hittar man även massagestrålarna från spabadet i swimspaet. Ett swimspa kan utan problem användas både för nöje, avkoppling och återhämtning mellan simrundorna. Swimspaet är inrett med sittplatser som har munstycken för vatten- eller luftmassage.

Med spadelen får swimspaet helt uppenbart ett stort mervärde jämfört med poolen.

4. Lätt att underhålla

I grund och botten är ett swimspa en swimmingpool i miniatyr - bara enklare.

  • Det filtrerar vattnet genom en skimmer och ett filter. Man tillsätter lite klor för att hålla vattnet bakteriefritt.
  • Men därutöver har swimspaet även en ozonator som bidrar till att reducera behovet av klor och med en liten handdammsugare kan man enkelt få bort alla saker som sjunkit till botten.
  • Ibland ska ett swimspa avkalkas beroende på vattnets hårdhet. I samband med detta byter man vatten.

Sammantaget krävs det mindre underhåll med ett swimspa än en pool. Dessutom slipper man även vinterstängning och vårstart.

 

5. Installation på en dag

Det som vanligtvis tippar vågen för en kund som ska välja mellan pool eller spa är installationen. 

Att bygga en utomhuspool är vanligtvis ett större anläggningsarbete med grävmaskiner och entreprenörer. Ett poolprojekt kan dra ut på tiden eftersom man måste gräva ut, gjuta grund och skapa små teknikplatser.

Jämfört med en pool är ett swimspa ren plug-and-play:

  • Låt eventuellt en lyftkran lyfta in den på plats.
  • Anslut ström, fyll på med vatten och sedan är den klar för användning. 

Ett swimspa kräver inte alls lika mycket utrymme som en pool. Det kan stå på terrassen. Många väljer att sänka ner det i terrassen - men i många fall är det lika enkelt att bygga en liten ramp eller ett par trappsteg upp till det. Det underlättar åtkomsten och bidrar till att integrera swimspaet i omgivningen.

Från beställning till att du tar ditt första dopp i swimspaet kan det gå så lite som 3 dagar.