Swimspa praktiska kunskaper

Ett swimspa håller på att bli ett populärt inslag i trädgården, i stil med utekök och swimmingpool.

Ett swimspa är faktiskt mycket mer användbart än en swimmingpool. Utan uppvärmning är det inte många veckor på året då du verkligen kan använda en pool. Men swimspaet har egen uppvärmning, så det är alltid klart för användning, och dessutom är det välisolerat.

Kombinationen av pool och utespa gör att hela familjen kan ha glädje av swimspaet, och det kan användas till olika ändamål.

Simträning i swimspa

Det speciella med ett swimspa är de kraftfulla motströmsmunstyckena, som är placerade i ena änden. I motströmmen går det att simträna på stället, precis som när man springer på löpband. Motströmmen kommer vanligtvis från tre massagepumpar på 2,5–3 hk, det vill säga totalt 7,5–9 hk. Det är tillräckligt med kraft för att till och med en elitsimmare ska kunna träna i ett swimspa.

I alla våra swimspan finns också en avdelning med sittplatser för vattenmassage, så det går att använda swimspaet som ett vanligt spabad.
Hos den största modellen är spadelen avskild från simdelen. Därmed går det att hålla två olika temperaturer. Normalt sett simmar man hellre i lite kallare vatten.

Fyra kraftfulla motströmsmunstycken i ett swimspa på 4,2 m.

Vad kostar ett swimspa?

Priset för ett swimspa varierar naturligtvis. Hos oss på DenForm kan du hitta ett swimspa från ca 154.995,- kr. Det är i ett relativt prisvänligt segment och det beror främst på produktionsoptimering.

Vi använder standardmaterial och standarprocesser, och så köper vi hem stora partier. Tillsammans bidrar det till att hålla kostnaderna nere till glädje för våra kunder.

Förutom inköpspriset finns det några driftskostnader för ett swimspa, men det går inte att jämföra med vad det för några år sedan kostade att driva ett spabad.

Den allmänna energimedvetenheten syns i utformningen av utespabad och swimspan, som är isolerade med en kombination av skum, cellplast, ABS-plastbotten och reflekterande folie. Resultatet är att ett 3 kW-värmeelement är tillräckligt för ett swimspa med 5 000–7 000 liter vatten.

Månadskostnaden för ett swimspa är mycket individuellt. Det beror helt och hållet på hur ofta det används, var det är placerat, hur hög den inställda temperaturen är och en rad andra faktorer.

Vilket swimspa ska du välja?

Varje swimspa erbjuder simträning. I övrigt är det skillnad på antalet och placeringen av säten. Ett barnsäte kan vara praktiskt och en liggplats ger extra komfort. Det kan också vara skillnad på antalet och placeringen av massagemunstycken.

 • Ett fitness spa kan monteras med extrautrustning för styrketräning och nybörjarsimning.
 • Ett swimspa på 4,2 m är standardmodellen, som bland annat har steg ner i poolen.
 • Ett swimspa på 5 m har mer plats i spadelen, med bland annat ett liggsäte.
 • Ett swimspa på 6 m är tvådelat med en separat spaavdelning med egen styrning, temperaturinställning och filtersystem.

Vattendjup i ett swimspa

 • Den utvändiga höjden är 137 cm utan lock.
 • Vattendjupet är 110 cm.
 • Normalt sett behöver en person på 2 meter bara 90 cm vattendjup för att kunna simma. 110–130 cm är normalt vattendjup i en simbassäng.

Leverans av ett swimspa

Ett swimspa väger 800–1 300 kg. I regel behöver det lyftas på plats med kran. Den normala gången är att vi fraktar swimspaet till en kranfirma vald av kunden. Där sker omlastning till en kranbil, som kör swimspaet den sista biten och sätter det på plats.

Placering och anslutning av swimspa

 • Ett swimspa ska stå på ett fast och plant underlag. Det får inte stöttas upp, så se till att underlaget är vågrätt.
 • Dessutom ska det vara 1 meter fritt utrymme hela vägen runt spaet för att service ska kunna utföras.
 • Det finns inget speciell lucka för service.
 • Alla paneler kan monteras av, så att det går att utföra service på rör och anslutningar hela vägen runt.
 • Kontrollboxen är placerad på framsidan direkt under kontrollpanelen.
 • Pumparna sitter vanligtvis i hörnen.
 • Ett swimspa kräver 3-fasanslutning på 400 V / 16 A (Noll + Jord).

VIKTIGT: Slå inte på strömmen, förrän det finns vatten i spaet. Pumparna får inte köras utan vatten.

Rengöring av swimspa

Det viktigaste är att hålla god vattenkvalitet och se till att pH-värdet är jämnt. Ozonatorn håller vattnet bakteriefritt, men klor bör tillsättas efter behov. Kolla klor- och pH-värdena minst en gång i veckan.

I skimmern samlas större partiklar upp. Töm och skölj filterlådan regelbundet. Filtret ska rengöras ca en gång i månaden och bytas en gång om året vid regelbunden användning. Till detta finns en praktisk filtertvättare. Ett filter ska stå blött i filterrengöring och sedan torka helt och hållet, innan det sätts tillbaka. Det kan därför vara bra att ha två uppsättningar filter att växla mellan. Då behöver det bara bytas ut vartannat år.

Förutom det krävs ingen speciell rengöring av ett swimspa. Någon gång emellanåt bör man göra en avkalkning. Till detta finns speciellt avkalkningsmedel för spabad.

Vattnet ska inte bytas oftare än ett par gånger om året. Tänk på ett swimspa som en liten swimmingpool. I en pool behöver man också bara byta ut vattnet någon enstaka gång.

Swimspa service

Hos DenForm lägger vi stor vikt på vårt servicekoncept.

Det är viktigt för oss att kunden är nöjd med sitt swimspa. Vi har därför alla reservdelar på lager.

Med tiden behöver en pump, ett lock, ett värmeelement eller en ozonator bytas ut. Det går att byta reservdelar själv, och vi erbjuder gärna support i samband med detta.

Du kan även beställa service eller teckna ett serviceavtal.