Underhåll och desinfektion av uppblåsbar bubbelpool 

Hur man håller vattnet i bubbelpoolen rent och bakteriefritt

En uppblåsbar bubbelpool är bekvämt. Det kan snabbt blåsas upp på terrassen eller i stugan och kan enkelt transporteras.

Det är dock viktigt att hålla vattnet rent med exempelvis klor för att ta död på mikroorganismer och bakterier.

Varmvatten är en miljö där bakterier frodas, och om vattnet inte hålls bakteriefritt kan det leda till magont och sjukdomar.

Det finns också möjlighet att tömma spaet efter varje användning. Men badet rymmer antingen 700 eller 930 liter vatten, så det är mycket vatten att tömma ut och fylla på. Dessutom måste det nya vattnet värmas upp, vilket är både tidskrävande och energiförbrukande.

Testa badvattnet i den uppblåsbara bubbelpoolen

Egentligen gäller de samma försiktighetsåtgärder för uppblåsbara bubbelbad som för vanliga utomhusspabad:

1. Vattnet ska regelbundet testas för pH-värde och klornivå

2. PH-värdet måste justeras till ca. 7,2

3. Klornivå justeras till 1,0

- i den ordningen.
 

Ett säkert tecken på bakteriell tillväxt är om kanten på bubbelpoolen känns glatt och slemmig. Detta kallas för biofilm. Du kan också försöka vispa runt vattnet med handen och om det skummar/löddrar mer än normalt är det ett ytterligare tecken på oönskade mikroorganismer i vattnet.

  • Du kan förhindra bakteriell tillväxt i bubbelbadet med klortabletter, som långsamt löses upp i en flytdispenser.
  • Om du inte vill ha en dispenser flytandes i ditt badvatten, kan du också använda granulat som snabbt löses upp och kallas därför för chockklor.
  • Lös upp klorgranulatet först i en ren hink med vatten och häll det sedan ner i bubbelpoolen längs med kanten.
  • Redan en timme efter att du har du desinficerat ditt badvatten så det är klart till att användas.

Var försiktig med att kloret inte kommer i direktkontakt med ditt bad eftersom klor är starkt blekande.

Vissa uppblåsbara bubbelbad finns också med ozonator. Ozon är en bakteriedödande typ av luft. Med en ozonator har du därför mycket mindre behov av att tillsätta klor.